Chleb w włoskim stylu

29.11.2018

Delikatny, puszysty chlebek, bardzo smaczny. Nasze łakomstwo wzięło górę próbowaliśmy jeszcze ciepły:) Piękny aromat świeżo upieczonego chleba zrobił swoje. Zachęcam do wypieku, przepis bardzo prosty.

Składniki

  • 5 dkg drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka lub wody
  • 2 łyżki oliwy lub stopionego smalcu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oliwy ( do polania ciasta)

Do miski  wsypać 2 szklanki mąki, drożdże rozmieszać z mlekiem lub wodą i cukrem. Wlać płyn z drożdżami do mąki, przykryć odstawić do wyrośnięcia, około 15 minut. Dodać kolejne 2 szklanki mąki, oliwę lub smalec,sól, wyrobić ciasto. Jeżeli zbyt rzadkie dodać mąki jeżeli za gęste dodać mleka lub wody.Do miski wlać 2-3 łyżki oliwy,włożyć ciasto i obtoczyć w oleju, przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Około 2h ,aż podwoi objętość. Wyjąć jeszcze raz, wyrobić przełożyć do podłużnej foremki. Odstawić jeszcze na około 15 minut , przykryte ściereczką.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Włożyć chleb i piec  15 minut,zmniejszyć temp do 175 stopni i piec 30 minut.  Po upieczeniu wyjąć na kratkę ,wystudzić.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *