Chleb razowy

 

Najłatwiejszy i najbardziej znany sposób na pieczenie chleba to ten z drożdżami, bo ciasto rośnie łatwo. Jednak ze stratą cukru rodzimego, który jest w mące. Drożdże żywią się tym cukrem i wytwarzają gazy, które to ciasto spulchniają. Są jeszcze inne metody na ciasto między innymi taki z sodą. Sztuka dobrego wykonania chleba polega na odpowiednim spulchnieniu i upieczeniu. Mój przepis pochodzi z książki z 1929 r

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej razowej
  • 1 l serwatki,maślanki,kwaśnego mleka
  • 2,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 500g mąki żytniej pytlowej (jasnej inaczej typ 720)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody

Mąkę razową, sól, i płynne składniki wymieszać ze sobą( Ja na początek dałam połowę maślanki i w razie potrzeby dolewałam. Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani za gęste. Jeżeli jest za rzadkie dosypujemy mąki pytlowej . Sodę mieszamy w odrobinie ciepłej wody i dolewamy do reszty. Ciasto elastyczne trochę rzadsze jak na pierogi. Dobrze wyrobić, ręcznie lub w mikserze z końcówką do chleba, aby dobrze napowietrzyć, będzie pulchne po wypieczeniu. Upiec w podłużnej foremce bądź wedle życzenia. Pieczemy około 1,5h,w 180 stopni.

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *